Smart Digital Photo е приложение, което предоставя на потребителите разнообразни инструменти за визуализация и работа с изображения на много графични файлови формати. Начинът, по който използвате Smart Digital Photo, е лесен. Той е проектиран като обикновена Windows програма, с приятелски интерфейс.

С помощта на Smart Digital Photo можете да се справите с проблемите, които имате с някои видове камери като червени очи, лилаво оцветяване и др. Има различни инструменти за регулиране на яркостта, контраста, нюанса / наситеността / цветовия баланс, гамата, плаката, соларизацията. Можете да зададете сива скала за изображенията, да работите с хистограми, псевдо-оцветяване, като имате възможност да запазите собствената си палитра. Можете да използвате различни средства за обработка на вашето изображение – флип, завъртане, преоразмеряване; замъгляване чрез използване на различни алгоритми; изостряне, откриване на ръба, средно, изкривяване. Можете да зададете свой собствен филтър.

Запазване на изображение е възможно в пет различни формата jpg, gif, bmp, tiff и png. Можете да отпечатвате изображения и да записвате компактдискове. Има възможност за заснемане на екрана или използване на TWAIN съвместими устройства.