Виенският център по разоръжаване и неразпространение организира кръгла маса за регионално сътрудничество в областта на сигурността, безопасността и защитните мерки в Африка

posted in: Новини | 0

12 февруари 2020, Виена.

ООН, ЕС и висши държавни служители, дипломати, ядрени експерти, представители на гражданското общество и учени взеха участие в дискусия, посветена на засилването на регионалното сътрудничество в преследването на всички въпроси, свързани с ядрената безопасност, сигурността и защитните мерки в страните от Южна Африка. Кръглата маса беше свикана от ISTC и Виенския център за разоръжаване и неразпространение (VCDNP) по време на Международната конференция за ядрена сигурност 2020, която се провежда под егидата на МААЕ във Виена от 10 до 14 февруари.
От европейските партньори на африканските държави бяха направени актуални интервенции относно ролята на информационните технологии за по-добро регионално сътрудничество. Николай Пълов, изпълнителен директор на Софтуерна компания ЕООД, България, представи кратък документален филм, който илюстрира как уеб-базирана система за проследяване на информация (ITS), създадена по проект, изпълнен от ISTC, помага на южноафриканските страни да наблюдават и контролират транспортирането на радиоактивни материали в и извън националните граници. Документалният филм заснема моменти от обучения и симулации в реално време, организирани за радиационни експерти от Замбия, Малави, Танзания и Зимбабве при използването на ITS.