Софтуерна компания участва в семинар по програмата Хоризонт Европа в София

posted in: Новини | 0

28 февруари 2024

На 28 февруари 2024 г. Софтуерна компания ООД участва в семинар по програмата „Хоризонт Европа“, организиран от Министерството на образованието и науката (МОН) в  Университета за национално и световно стопанство в София.

Проф. Генка Петрова, зам.-министър на МОН, откри форума и отбеляза, че заинтересованите организации в България трябва да активизират усилията си, за да подготвят и представят успешно проекти по програмата «Хоризонт Европа“, особено в нейното измерение „Разширяване“.

Г-н Боян Жеков, национален координатор, представи пред публиката, включваща над шестдесет изследователи – представители на академичните среди, бизнеса и държавните служители в залата и двойно повече онлайн – експертния екип от Европейската комисия (ЕК). Г-н Петрос Белсис направи общ преглед на „Хоризонт Европа“и даде съвети как да се навигира в портала за финансиране и търгове и как да се напише добро предложение. Г-н Йоанис Кастрисианакис обясни „правилата на играта“ на „Хоризонт Европа“, имайки предвид нейната правна и финансова рамка. Г-жа Кати Цислик очерта възможностите за разпространение и използване на резултатите от успешни проекти.

Участниците в семинара бяха информирани за проекта NCP_Widera.net, създаден от група национални координатори от „разширяваща се Европа“ (т.е. Източна Европа) с цел улесняване и подобряване на разработването на проекти.

Обменът на въпроси и отговори беше оживен като на моменти подсказваше практическия опит, натрупан от българските кандидати от предишната програма на ЕК „Хоризонт 2020“, и надеждите, които хранят за новото издание на програмата, от която се очаква да бъде един от най-важните двигатели на конкурентоспособността и научния напредък в Европа.