Софтуерна компания участва в Kонференция по изкуствен интелект  и киберсигурност в София (AI N’ Cyber ​​Conference 2022)

posted in: Новини | 0

6 октомври 2022

Kонференцията по киберсигурност целеше да предостави важна информация за най-новите авангардни технологии, тенденции и предизвикателства в бързо развиващия се свят на киберсигурността и изкуствения интелект. Събитието се проведе присъствено, в София Тех Парк, на 5 и 6 октомври т.г., по време на месеца на киберсигурността на ЕС.

Организаторите от Digital National Alliance и Фондация Конрад Аденауер имаха за цел да предоставят на правителствени служители, лидери в индустрията, ИТ консултанти и експерти актуална информация за най-новите авангардни технологии. Успоредно с това протекоха няколко семинара организирани от различни специализирани компании, сред които и Acronis, с презентацията: Следващото поколение защита чрез Acronis Cyber ​​Protect. Компаниите Acronis и Software поддържат диалог относно възможностите за сътрудничество.

В конференцията участваха няколко известни политици и високопоставени администратори, сред които: Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), Божидар Божанов, министър на електронното управление (2021-2022) и Благовест Кирилов, настоящ заместник-министър на електронното управление и др. Също толкова интересни бяха изказванията на представители на университетите, по-специално на Техническия университет в София, откъдето бяха лекторите: проф. Георги Тодоров, проф. Димитър Николов и д-р Георги Димитров.

Докладът относно заплахите на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност, ENISA, представен от Ифигения Лела, служител по киберсигурността на ENISA, привлече вниманието на участниците поради редица причини, не на последно място заради тенденциите в киберсигурността, които докладът идентифицира: Зловредните операции със софтуер «за откуп» са оценени като основната заплаха. Киберпрестъпниците са все по-мотивирани от монетизирането на своите дейности, докато криптовалутата се превръща в най-разпространения метод за изплащане на «откупи». През миналата година обемът на интервенциите с криптовалути достигна рекордно високо ниво, докато разпространението на зловреден софтуер намаля. По време на COVID-19 , се увеличиха многократно интензивните имейл атаки и нарушенията в данните, свързани със сектора на здравеопазването, успоредно със скока в не-злонамерените инциденти, причинени от грешки на неопитни потребители. Също така през 2021 г. атаките чрез отказ на услуга станаха по-целенасочени, по-устойчиви и все по-многосекторни.

На този фон компетентните правителствени организации засилиха усилията си както на национално, така и на международно ниво. Но ролята на експертната общност и гражданското общество придобива решаващо значение. Такъв извод направи панелът от лидери на професионални организации, които се събраха за първи път по време на конференцията, за да сформират Кибер клуб в България. Събитието беше описано в програмата като не-панел и озаглавено Еластични ресурси: Живите кибер общности в България. Сред лекторите бяха: Антон Пулийски, ETIC – Клъстер за интегрирани нововъзникващи технологии и Обединена дрон общност; Павел Георгиев, Дискусии за киберсигурността в България; Борис Симандов, DEV BG / Инициатива за информационна прозрачност; Миглен Евлогиев, Институт по отбрана (проект EDF Cyber); и Павел Иванов, изпълнителен директор на Института за публична администрация. Значението на приноса на професионалните асоциации беше ясно илюстрирано през миналата година, в хода на  актуализирането на Националната стратегия за киберсигурност „Киберустойчива България 2023“, която трябва да бъде удължена допърнително – поне до 2030 г.

Същото важи и за регулациите на ЕС. Директивата за мрежова и информационна сигурност (NIS), първият документ от общоевропейското законодателство относно киберсигурността, беше създадена, за да създаде безопасна кибер среда на континента. Тя в близко бъдеще ще бъде допълнена от NIS 2, предназначена да засили изискванията за сигурност, да рационализира задълженията за докладване и да въведе по-строги надзорни мерки и по-строги изисквания за прилагане, включително хармонизирани санкции в целия Европейски съюз.

Политическият фон на конференцията AI N’ Cyber ​​Conference 2022 предопредели фокусиране върху ситуацията в Украйна и киберустойчивостта на критичната инфраструктура там. Темата беше представена от Кира Рудик, депутат, която преди да започне политическата си кариера, е работила за украински и американски ИТ фирми. Многозина участници в конференцията, както донори, така и изпълнители на проекти, включително Софтуерна компания, отчитат спешната необходимост от повишаване на капацитета на украинските правителствени агенции, изследователски институти и академични среди за превенция и предотвратяване на кибератаки, които вървят ръка за ръка с продължаващите военни действия в южните части на страната. Оттук произтича необходимостта от външно подкрепени проекти за подпомагане на преодоляването на индивидуалните и институционалните уязвимости на киберсигурността на изследователските общности в Украйна и за споделяне на най-добри практики за укрепване на защитата на данните и за контролиране на нематериални технологични трансфери. Конференцията AI N’ Cyber ​​Conference 2022 доказа, че българските ИТ експерти могат да дадат съществен принос за успешното реализиране на такива международни проекти.