ДР Конго, Замбия и Зимбабве започват обучение в реално време за проследяване на пратки с радиоактивен материал

posted in: Новини | 0

24 ноември 2021

Системата за проследяване на информацията (ITS), основен продукт от ISTC – внедрен проект на ЕС MC5.01/15B Подкрепа на южноафриканските държави в ядрената безопасност и предпазни мерки, разработена от Software Company, ще бъде тествана чрез доставки в реално време от ДРК през Замбия до Зимбабве, в периода от 22 до 26 ноември 2021 г. ITS е инсталиран с цел проследяване и наблюдение на транспортирането на концентрат на уранов оксид (UOC) и други радиоактивни материали през територията на множество африкански държави. Системата за проследяване на превозни средства предлага цялостно решение за сигурност и управление на автопарка. Този ИТ инструмент се използва за определяне на местоположението на превозно средство с помощта на различни методи като GPS и други навигационни системи, работещи чрез сателитни и наземни станции.

Системата ще проследява три превозни средства по време на учението, в тяхното пътуване от Лубумбаши, ДРК до границата на Бейтбридж Зимбабве/ЮАР. Всяко превозно средство ще има монтирано GPS устройство по всяко време, което позволява на ITS да следи местоположението му. Има общо 26 точки за спиране по време на пътуването, включително начални, гранични и крайни точки. Администраторите от всяка страна ще наблюдават пратката в ITS платформата, а шофьорите също ще използват мобилното приложение, за да предоставят актуализации и сигнали. Всички експерти ще използват и платформата Zoom за координация и ежедневно наблюдение.

На граничния пункт в Касубалеса между ДРК и Замбия CNPRI, ядреният регулатор на ДРК, и Органът за радиационна защита на Замбия проведоха работна среща относно прилагането на двустранния меморандум за обмен на информация, който беше одобрен за първи път по време на текущото учение . Всеки регулаторен орган на участващите страни отговаря за мониторинга на своята територия. Експертите съответно ще актуализират информацията в ITS, за да не се прекъсва проследяването.